לאחרונה, עברתי השתלת כבד, האם אני זכאי לקבל, מעבר לקצבת הנכות שנקבעה לי, גם גימלת שרותים מיוחדים?
מושתלי כבד זכאים אוטומטית לשרותים מיוחדים בשיעור 50% מיום ההשתלה, לתקופה של שנה אחת. הזכאות האוטומטית היא המינימום. אם מצבו של המושתל קשה עוד לפני ההשתלה, תוך כדי ואחרי ההשתלה, הרי יהיה זכאי בהתאם לכושר תפקודו האישי אף מעבר למינימום. יש למהר ולהגיש, מיד לאחר ההשתלה, תביעה למוסד לביטוח לאומי, אין תשלום רטרואקטיבי.
עברתי השתלת כבד ונקבע כי איני זכאי לקבלת קיצבת נכות כללית, האם אהיה זכאי לקבלת גימלת שרותים מיוחדים בשנה הראשונה לאחר ההשתלה?
תנאי הזכאות המקדמי לקבלת גמלת שרותים מיוחדים למי שאינו מקבל קיצבת נכות כללית (משום שאין צמצום בהכנסות או משום שמקבל דמי מחלה ועוד) הוא רק אם נקבעה לו 75% נכות רפואית לפחות.
כל מי שנקבעה לו נכות רפואית של 20% לפחות ואינו יכול לחזור לעבודתו והוא מתאים לשיקום מקצועי, זכאי לשיקום מקצועי באמצעות הכשרה מקצועית. יש לגשת לפקיד השיקום בסניף המוסד לביטוח לאומי שבאזור מגוריך.
תקבל ייעוץ מקצועי של עובד סוציאלי, ימומן האבחון המקצועי. ההכשרה המקצועית שתינתן לך תכלול שכר לימוד, נסיעות והוצאה על ספרים וכן דמי שיקום בגובה קצבת נכות כללית (אם תלמד לפחות 20 שעות בשבוע).
האם אחוזי הנכות הרפואית ואחוזי אובדן כושר השתכרות, הם לתמיד?
בהחלט לא. למוסד לביטוח לאומי יש הזכות להזמינך לבדיקות חוזרות מידי פעם. אם תקבע לך דרגת נכות רפואית לצמיתות לא תצטרך להיבדק שוב. אולם, דרגת אובדן ההשתכרות עשויה כן להשתנות, אם למשל התחלת לעבוד, או מכל סיבה אחרת. בכל מקרה, שמורה לך הזכות לערער. מאידך, אם חלה החמרה במצבך הרפואי, תוכל לבקש ועדה רפואית חוזרת.