שאלות ותשובות בנושאים רפואיים

מתי מתעורר הצורך בהשתלת כבד

הגורמים למחלות כבד רבים וברוב המקרים אין צורך בהשתלה, אך כאשר מחלת הכבד מתפתחת באופן המסכן את החולה יש לעיתים צורך בהשתלת כבד.

לראש העמוד 
האם קיימים טיפולים למחלות כבד?

ישנם טיפולים יעילים למחלות כבד מסוימות בעוד שלגבי אחרות קיים טיפול בסיבוכים בלבד. טיפול בסיבוכים יכול להיות מספק אם אין כשל של הכבד. לעיתים הטיפול הרפואי מעכב אך לא מבטל את הצורך בהשתלה.

לראש העמוד 
האם השתלת כבד היא טיפול אחרון, כאשר כל אמצעי טיפול אחר נכשל?
כן ולא. אם הטיפול הרפואי השמרני מאפשר הישרדות ממושכת עם איכות חיים טובה, השתלה תדחה לעתיד. מכל מקום, באופן אינדבדואלי על הניתוח להתבצע לפני השלב הסו]י של המחלה, כאשר האדם איננו חולה מידי בכדי לעמוד בניתוח ויכול לשרוד עש שימצא תורם מתאים.
לראש העמוד 
מהו משך ההחלמה לאחר ניתוח השתלת כבד?
רוב החולים ישהו מספר ימים ביחידה לטיפול נמרץ וכחודש בבית החולים. מהירות ההחלמה תלויה במספר גורמים כולל חומרת המחלה לפני הניתוח, מצב המערכות החיוניות ותפקוד הכבד.
לראש העמוד 
מה קורה בתקופת ההחלמה המיידית לאחר הניתוח?
ביחידה לטיפול נמרץ מתבצע מעקב צמוד של כל מערכות הגוף כולל הכבד. בזמן ההשתלה ולאחריה מתבצעות בדיקות תכופות כדי לעקוב אחרי תפקוד הכבד על מנת לזהות כל עדות לדחייה. כאשר החולה מועבר למחלקה, התכיפות של בדיקות הדם ואחרות יורדת. האכילה מותרת והחולה מקבל פיזיותרפיה להחזרת הכוח השרירי. התרופות למניעת דחייה ניתנות דרך הוריד ומאוחר יותר דרך הפה.
לראש העמוד 
מהם הסיכונים בזמן ההמתנה להשתלה, בעת הניתוח ולאחריו?
בזמן ההמתנה להשתלה, הסיכון העיקרי קשור בהחמרת מחלת הכבד שיכולה להביא את החולה למצב שלא יוכל לעמוד בניתוח ההשתלה. בעת ניתוח ההשתלה, הסיכונים הם בעצם היות הניתוח גדול ומורכב, באי תפקוד הכבד בעת הניתוח או מיד לאחריו, בזיהומים, דימומים ודחייה. לאחר ההשתלה – בעיקר דחייה שברוב המקרים מטופלת בהצלחה ע"י טיפול תרופתי.
לראש העמוד 
מה קורה כאשר הכבד המושתל אינו מתפקד?
במצב של כבד מושתל שאינו מתפקד ניתן לבצע השתלה חוזרת. נעשים בעולם ניסויים לגבי אפשרות שחולה עם כשל של הכבד יחובר לכבד מלאכותי עד למציאת כבד חדש להשתלה
לראש העמוד 
מהן הסיבות העיקריות להשתלת כבד חוזרת?
הסיבות העיקריות הן: פקקת של העורק הכבדי, חוסר תפקוד ראשוני של השתל, חזרה של המחלה הראשונית בשתל (דלקות כבד נגיפיות B ו- C וגם מחלות כבד נוספות) ודחייה כרונית הנובעת לרוב מהפסקת הטיפול התרופתי.
לראש העמוד 
האם ניתן לטפל בחזרה של מחלת הכבד לאחר ההשתלה?
בחזרה של דלקות כבד נגיפיות B ו- C ניתן, ברוב המקרים, לטפל תרופתית לדיכוי הנגיף
לראש העמוד 
האם מושתלי כבד חייבים ליטול תרופות נוגדות דחייה לכל החיים?
בדרך כלל כן. כאשר הגוף מסתגל לכבד המושתל, ניתן להפחית במינון התרופות וכיום, מאחר וקיימים סוגי תרופות, ניתן לשלבם במינונים נמוכים אשר מחד ישיגו את המטרה ל מניעת דחיית הכבד המושתל ומאידך יקטינו את תופעות הלוואי של התרופות. בשום אופן אין להפסיק שמוש בתרופה ללא ייעוץ מתאים של הרופא המטפל.
לראש העמוד 
Next Page